Dermanova - Logo Full

Кои средства за сончева заштита се најсоодветни за дечињата?

Мошне важно е дечињата под 6 месечна возраст воопшто да не се изложуваат на директна сончева светлина!!!

Нивната кожа е многу потенка од онаа на возрасните, само 1/5 и сеуште ја нема воспоставено својата функција. Изгореници на оваа возраст може да бидат и животозагрозувачки бидејќи ризикот од прегревање и губење на течности кај доенчињата е мошне висок и многу брзо настанува влошување на општата состојба! Од друга страна нанесување на било какво средство за заштита од сонце може да продре низ кожата чија бариерна заштитна функција не е сеуште воспоставена, и да доведе до иритации и бурни алергиски реакции! Затоа прошетките на отворено планирајте ги во утринските и вечерните часови, и секогаш заштитете го детето, нека биде во сенка, со облека со долги ракаавчиња и ногавички.

Над 6 месечна возраст само минерални филтри кои нудат заштита со комплетна рефлексија на УВ зраците без апсорпција и потенцијални нус ефекти. Нано формите со големина на честичките над 10 микрони се безбедни и не навлегуваат во крвната циркулација. Избегнувајте средства во форма на спреј  бидејки постои ризик од ингестија и нанесување на недоволна количина. Исто така избегнувајте средства кои содржат алкохол и во кои има додадено мириси.

Доколку не сте во можност редовно да реаплицирате од средството може да си набавите специјална облека која нуди сончева заштита, таканаречен УПФ фактор. Може да се најдат во продавниците за спортска облека и во голема мера им ја олеснуваат работата на родителите, а обезбедуваат сигурна заштита од сонцето.

Секако употребата на шапка, очила и избегнување на периодот од денот кога УВ индексот е највисок е од пресудно значење за безбедноста и здравјето на нашите најмили!

Share This :

Recent Posts